Cercetători din Elveția au descoperit un anticorp monoclonal care poate să neutralizeze toate variantele coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv varianta Delta.
Cercetători de la Spitalul Universitar din Lausanne şi de la Şcoala Politehnică Federală din același oraș elvețian (EPFL) au anunţat marţi că au reușit să izoleze limfocitele pacienţilor cu COVID-19, obținând astfel un anticorp, „unul dintre cei mai puternici împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 identificaţi până în prezent”.
În studiul publicat în revista de știință Cell Reports, ei au explicat că noul anticorp poate să blocheze proteinele Spike, împiedicând astfel infectarea celulelor pulmonare. Ca urmare a acestui fapt, procesul de replicare a virusului SARS-CoV-2, indiferent de variantă, este oprit, iar sistemul imunitar al persoanelor infectate acționează pentru a elimina coronavirusul din organism.
Mai mult, acest anticorp monoclonal este mai durabil, oferind protecţie timp de până la şase luni, faţă de 3-4 săptămâni în cazul altor anticorpi.
Aceasta îl face o opțiune interesantă de tratament preventiv pentru persoanele nevaccinate cu risc sau pentru persoanele vaccinate al căror organism nu poate produce un răspuns imun. Pacienții imunocompromiși, primitorii de transplant de organe și cei care suferă de anumite tipuri de cancer ar putea fi protejați împotriva SARS-CoV-2 prin administrarea de injecții cu anticorpi de două sau trei ori pe an”, au precizat cercetătorii elvețieni în cercetarea lor.
Descoperirea acestui nou anticorp marchează un pas major în lupta împotriva COVID-19, deschizând calea către tratamente îmbunătățite pentru formele severe ale bolii și ca măsuri profilactice, în special pentru pacienții cu un sistem imunitar slăbit.Cercetătorii elvețieni afirmă că acest anticorp nu are scopul să înlocuiască vaccinurile împotriva COVID-19, care rămân cel mai eficient mod de a preveni infecția.
Studiile clinice ale acestui nou potențial tratament împotriva COVID-19 sunt planificate să înceapă abia la sfârșitul anului 2022.
Vă recomandăm să citiți și:
Vaccinurile anti-COVID au crescut rapid procentul de americani care au anticorpi
Femeile dezvoltă un titru mai mare de anticorpi împotriva COVID decât bărbații
Super-anticorpul născut în laborator, capabil să prevină și să trateze COVID